Sitee.in

Get A responsive website for Free , mobile-first projects on the web.

Quantitative Aptitude Questions, Quant practice set, Quant study material

2017-12-25 17:30:08

Quantitative Aptitude Questions, Quant practice set, Quant study material

What approximate value should come in the place of the question mark ? in the following questions ?

 (You are not expected to calculate the exact value.) 

Q.1 √x = (1346.92 + 46.94) ÷ 99.9 - 6.98
(a) 121
(b ) 441
 (c) 1024
(d) 49
(e) 196   
Q.2 (14.99% * 4799.995) ÷ (170% * 7.111)^2
(a)    150
(b)   25
(c)    100
(d)   50
 (e)   5 
Q.     1296.002 ÷ 8.996 ÷ 9.98 + 39.4
(a)    80
(b)   8
(c)    4
(d)   120
(e)   40
 Q.4       3/20 of 239.98 = (1.6*0.499)
(a)    29
(b)   33
(c)    45
(d)   37
(e)   80
Q.5   (32.01)2 * (512)1/3 *  (33.99)2+ (2)9 * (16.97)2 = 2x
  1. 3

  2. 4

  3. 6

  4. 9

  5. 10

Q6. 12.13% of 935.81 + 1498% of 25.85 = ?

(a) 510

(b) 500

(c) 495

(d) 480

(e) 475


Q7. 21.0091 – 6.085 + 13.24 = (3.5 + ?) × 2

(a) 24.5

(b) 15.5

(c) 6.5

(d) 20.5

(e) 10.5


Q8. 1010 ÷ 36 + 187 × 20.05 = ?

(a) 3650

(b) 3770

(c) 3825

(d) 3800

(e) 3700


Q9. 158.004 × 4.06 + 20.12% of 849.86 + ? = 950.93

(a) 350

(b) 480

(c) 280

(d) 250

(e) 150


Q10. 73.99% of 1299 + 9.98% of 1899 = ?

(a) 1250

(b) 1230

(c) 1150

(d) 1180

(e) 1200


Directions (Q.11-15): What will come in place of question mark (?) in the following number series?

Q.11 6, 9, 18, 45, 135, ?

(a) 470

(b) 472.5

(c) 493.75

(d) 476.5

(e) 439


Q.12 66, 35, 72, 38, 78, ?

(a) 39

(b) 158

(c) 37

(d) 41

(e) 40


Q.13 29, 33, 60, 76, 201, ?

(a) 391

(b) 139

(c) 237

(d) 211

(e) 229


Q.14 5, 7.25, 13.5, 25.75   46, ?

(a) 70.25

(b) 71.25

(c) 73.25

(d) 75.25

(e) 76.25


Q.15 138, 269, 532, 1059, 2114, ?

(a) 4405

(b) 4025

(c) 4252

(d) 4225

(e) 4325

Q.16 A sum of amount at r% compound interest doubles in 3 years. In 9 years it will be n times of the original principal. What is the value of n?

(a) 10

(b) 9

(c) 6

(d) 8

(e) None of these


Q.17 The batting average for 40 innings of a cricket player is 52 runs. His highest score exceeds his lowest score by 164 runs. If these two innings are excluded, the average of the remaining 38 innings is 49 runs. The highest score of the player of

(a) 195 runs

(b) 190 runs

(c) 192 runs

(d) 191 runs

(e) None of these


Q.18 15 years hence, A will be twice as old as B, but five years ago A was 4 times as old as B. Find the difference of their present ages.

(a) 20

(b) 25

(c) 30

(d) 35

(e) None of these


Q.19 Two years ago, A was four times as old as B. 8 years hence, A’s age will exceed B’s age by 12 years. The ratio of the present ages of A and B is

(a) 5:3

(b) 3:2

(c) 2:1

(d) 3:1

(e) None of these


Q.20 Tap A fills a tank in 20 minutes while C empties it at 1/3rd the rate at which A fills it. At 12 : 00 noon, A and C are simultaneously started and when the tank is 50% full, tap A is turned off. At what time will the tank be empty?

(a) 12 : 35 pm

(b) 12 : 45 pm

(c) 12 : 30 pm

(d) 12 : 55 pm

(e) None of these



Answer

1. (d), 2. (e), 3. (e), 4. (a), 5. (e), 6. (b), 7. (e), 8. (b), 9. (e), 10. (c), 11. (b), 12. (d), 13. (c), 14. (e), 15. (d), 16. (d), 17. (d), 18. (c), 19. (d), 20. (b).


--

Comment*
Website
Name*
Email*

*Required Field.

© 2015 blog.sitee.in